ВОДОПАД ВИДИМСКО ПРЪСКАЛО

Намира се в източната част на Северния Джендем. Водата му се събира от три поточета, извиращи малко под главното старопланинско било в района между седловината Пилешки полог и връх Юрушка грамада, течащи на северозапад. В началото те се спускат по тревистия склон, съединяват се и достигайки до отвесен скален венец, скачат от височина 80 метра.

Районът на Видимското пръскало е почти непристъпен, характеризира се с отвесни стени, шеметни пропасти и дълбоки урви, от които трудно се излиза, веднъж попаднал. Добро място за поглед към Пръскалото от разстояние е крайната точка на екопътеката „Видимско пръскало“. Отиването от тази точка до самото Пръскало е препоръчително само за опитни и добре подготвени планинари.

Реката, на която е Пръскалото – Пръскалската река (наричана също и Дясна Видима), и в по-ниската си, по-достъпна част е много живописна. След водослива с река Лява Видима двете продължават като река Видима.

МУЗЕЙ НА ЗАНАЯТИТЕ ТРОЯН

ВИЛА – МУЗЕЙ НА ЗАНАЯТИТЕ ТРОЯН

Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян е открит през 1968 г. Обитава старинна обществена сграда, намираща се в центъра на града. Поддържа четири основни експозиции – Основна, „Възраждане“, Къща музей „Иван Хаджийски“, експозиция „Троянски живописци“.

17,1 км – 21 минути с кола

ТРОЯНСКИ МАНАСТИР

Троянският манастир Успение Богородично е основан в края на 16 век. Той е разположен в северната част на Троянския балкан на около 400 метра надморска височина, на брега на река Черни Осъм. Намира се близо до село Орешак и на 10 км от град Троян.Към настоящия момент Троянският манастир представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради, както и два скита "Св. Николай" и "Св. Йоан Кръстител". Той е третия по големина в България. В него се намира Чудотворната икона на Пресвета Богородица.

26,7 км – 34 минути с кола

ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ СЕЛО ЧЕРНИ ОСЪМ

Природонаучният музей в село Черни Осъм е създаден през 1976 г. Всичко започва през 60-те години на 20 век, когато учител по биология от селото заедно с учениците си започва да събира растителни и животински видове. Колекцията започва да се разраства. Днес в Природонаучния музей в Черни Осъм се среща голямо разнообразие от животинския свят в Стара планина. Съхраняват се около 700 експоната като са изложени над 25 вида препарирани бозайници, 11 вида риби, 120 вида птици, голяма колекция от насекоми, както и експонати на изчезнали животни.

29,4 км – 38 минути с кола

ВОДОПАД СКОКА СЕЛО КАЛЕЙЦА

Водопад Скока се намира до Троянското село Калейца. Отбивката за селото е на около 7 километра след крепостта Состра в посока Троян. Има си табелки за водопада по главния път. Самото село е на два километра и половина разстояние след отбивката. Доста е дълго.

За да стигнете до водопада, най-напред трябва да минете през цялото село Калейца и малко след като излезете от него се оглеждайте за мост над реката, след който има широко място за паркиране. Срещу това място от другата страна на шосето започва черен път, по който трябва да се поеме към водопада. Там в началото на черния път има информационна табелка за водопада.

Тръгвате пеша по черния път, минавате покрай няколко вили и след около 200 метра завивате наляво към реката. На отбивката към реката има указателна стрелка. Стигате реката и малко след това водопадът се вижда отвисоко по пътеката. Обещаващ е. На това място има маса с пейки за отдих.

26,9 км – 37 минути

РИМСКА КРЕПОСТ СОСТРА

Водопад Скока се намира близо до Троян, в Стара планина. Разположен е на около 2 км от село Калеица. Височината му е около 12 м. Водите му се събират в дълбок вир под него. Отстрани на водопада има дървена стълба, на която можете да се качите. Има достъп с кола почти до самия водопад.

 

 26,5 км – 33 минути с кола

ЯЗОВИР ЛЕДОВОТО ЧЕРВЕЩИЦА

Язовир Ледевото се намира в околностите на село Врабево, община Троян. Приблизителната му надморска височина е 490 м.

Като локация избрахме леснодостъпно място, в близост до черен път, предоставящо прекрасна гледка към целия язовир.

 

 

36,4 км – 46 минути с кола

АРКА НА СВОБОДАТА

31,6 км – 41 минути